Vikingatiden

Vikingatiden är nog den period vi nordbor är mest kända för. Vi var de skrämmande krigarna som kom från havet, attackerade och stal allt vi kunde och satte eld på vad som var kvar. Sanningen är som vanligt mycket mer komplicerad.

En av mina favoritlärare sa alltid att inget händer bara av sig själv, utan allt i historieböckerna är i reaktion på något, så även i detta fallet. Med romarrikets fall stängdes eller hårt beskattades många av handelsvägarna från kontinenten. Pest och sjukdom gjorde att det fanns mindre folk och livet blev hårdare än det varit. 

När livet är hårt, gör folk vad de behöver för att överleva och ofta blir familjen eller gruppen väldigt viktig. Det är med denna bakgrunden man ska se vikingatiden. 

Få en djupare inblick i perioden med Daniel och Robin i Historiepodden avsnittet “Olavs och Sigrids vikingaintriger”. 

Gymnasielärarna Daniel Hermansson & Robin Olovsson brinner för rykande inaktuella händelser. Så bildades Historiepodden – ett magiskt gränsland där folkbildning & underhållning möts & bildar en sån där symbios som mellan träd och svampar… vadhetere… mykorrhiza! Just så, fast med historia då. Besök dem på Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.