Heliga Birgitta

Heliga Birgitta

Heliga Birgitta (1303-1373) föddes som Birgitta Birgersdotter till två mäktiga föräldrar, pappa var lagman och mamma var från folkungaätten och släkt med kungen. Birgitta hade uppenbarelser från ung ålder och var väldigt religiös. Hennes mamma dog när hon var 12, och hon giftes bort till Ulf Gudmarsson när hon var 13 och han var 18, tillsammans fick de 8 barn. När Ulf dog 1344, gifte hon aldrig om sig.

Hon var inte rädd att berätta för folk vad hon tyckte och skrev ofta brev eller drev frågor i religiösa och samhällsfrågor. Hon uppfattades nog som ganska besvärlig och gnällig, men hon hade en sådan energi att hon fick mycket gjort på detta sättet. Hon flyttade till Rom 1349 och försökte bl.a. övertyga Påven att flytta tillbaka till Rom och att han skulle godkänna att hon öppnade ett kloster. Hon fick ett godkännande att öppna ett kloster, Vadstena, men dog i Rom innan hon fick se den klostret byggas.

Hennes uppenbarelser skrevs ner och efter hennes död publicerades de av hennes vän Biskop Alfons av Jaén som Revelaciones celestes (Himmelska uppenbarelser).

1391 helgonförklarades hon och 1999 blev hon en av Europas skyddshelgon.

Hon var en medeltida superstjärna som inte var rädd att säga vad hon tyckte, om det så var en främling på gatan eller Påven själv.

Läs mer: 

Heliga Birgitta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.