Kalmarunionen

Första gången jag var i Kalmar var 2016. Jag och min podcast animeradion hade blivit inbjuden till mangakonventet Fairycon. Jag kände ganska direkt att det var trevligt där och återvände redan året därpå. Kalmar är en spännande stad, den ligger liksom lite för sig själv i de småländska skogarna. Det är en hyfsat liten stad där man snabbt kan gå igenom citykärnan. Även att gå från kant till kant skulle inte ta särskilt lång tid.

Men det är nånting som ändå lockar med staden. Mycket av staden är gammal och för tankarna till Lund och andra medeltida städer. Och faktum är att Kalmar är en av Sveriges äldsta städer. Där den ligger vid vattnen är det en naturskön upplevelse, och närheten till Öland gör det extra spännande. 

Kalmar är en viktig del av den union som de skandinaviska länderna ingick i, som kom att kallas för Kalmar-unionen. Ursprungligen startad av Drottning Margareta som utnämnde sin son Erik av Pommern till kung över Norge, Danmark och Sverige. Just Kalmar var en strategiskt viktig stad eftersom den låg vid gränsen till Danmark och vid den tiden var en mäktig hamnstad. Kalmar-unionen skapades främst för att ena länderna mot det växande hotet från Hansan-handelsförbundet. Kalmar-unionen blev aldrig riktigt något bra projekt.

Margareta som de facto var den som styrde riket dog av pesten på en av sina många resor för att binda viktiga kontakter till unionen. Efter det tog inre stridigheter över och unionen upplöstes när Gustav Vasa ledde ett uppror mot den dåvarande danska kungen.

Men låt oss stanna upp ett tag och tänka efter hur det hade kunnat vara om unionen överlevt. På medeltiden var Danmark det folktätaste och rikaste landet i Skandinavien, men Sverige kom att springa om bland annat tack vare sina rika järngruvor. Norge kom sedan att bli rika på sin olja, och här nånstans börjar det bli frestande att tänka “tänk om”-tankar där man tar det bästa från de skandinaviska länderna och byggt en nordeuropeisk superstat. I den här hygge från Danmark, IT från Sverige och lax från Norge-visionen hade Kalmar varit unionens huvudstad. På gott och ont kan vi konstatera att allt hade sett väldigt annorlunda ut, och Kalmar hade nog inte sett ut som denna pärla vid Östersjön som den nu är.

Men kanske kan den än en gång bli ett nav mellan de tre länderna, praktiskt placerad med lagom avstånd till varje huvudstad. 

Tomas Antila är en av Sveriges främsta mangatecknare och jobbar på Serieteket i Stockholm. siktamottoppen.se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.