Gustav Wasa

Gustav Wasa (1496-1560), även känd som Gustav I, anses vara Sveriges landsfader och det är även datumen han valdes till kung av riksdagen i Strängnäs, 6 juni 1523, som vi använder för att fira Sveriges nationaldag, 6 juni, om ni någonsin undrat varför vi valde just den dagen. Han införde arvsmonarki, centraliserade makten och införde Luthersk statskyrka i Sverige. Han avslutade dessutom Kalmarunionen genom att ta makten i Sverige. Det är hans fel att tusentals årligen svettas och kämpar att ta sig genom Vasaloppet, fast hans färd tog några veckor och är mer sägen än fakta.

Det är lätt att falla för myten om landsfadern Gustav Wasa, men i verkligheten var han även otroligt hänsynslös och manipulativ. Det är även viktigt att komma ihåg att mycket av legend statusen fick han först under 1800-talets romantik, då nationalismen frodades och man inte var rädd för att “förbättra” eller “fantisera fram” ett fantastiskt forntida Sverige.

Lär er mer hur bilden av Wasa har förändrats och “förbättrats” genom tiderna med Daniel och Robin i Historiepodden avsnittet Bilden av Vasa

Bilden av Vasa

Om hur konstnärer trott, hoppats och tänkt att landsfadern såg ut.

Gymnasielärarna Daniel Hermansson & Robin Olovsson brinner för rykande inaktuella händelser. Så bildades Historiepodden – ett magiskt gränsland där folkbildning & underhållning möts & bildar en sån där symbios som mellan träd och svampar… vadhetere… mykorrhiza! Just så, fast med historia då. Besök dem på Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.