Stormaktstiden

Stormaktstiden (1611-1721) var en period då Sverige var en europeisk stormakt och regerades av Gustav II Adolf (regerade 1611-1632), Kristina (regerade 1632-1654), Karl X Gustav (regerade 1654-1660), Karl XI (regerade 1660-1697) och Karl XII (regerade 1697-1718). Under stormaktstiden var vi involverade i väldigt många krig, 13 stycken!, samtidigt som vi inte hade mycket resurser eller folk. Det var helt enkelt en ohållbar situation i längden och det var därför som fred snabbt slöts när Karl XII stupade.

Det var under Stormaktstiden som vi var med i 30 åriga kriget nere i Tyskland och det är även under denna perioden vi etablerar svensk poesi och vetenskap. Posten, Svea hovrätt och Regalskeppet Wasa sjönk är andra saker som tillkom eller i det sistnämnda hände.

En av periodens regenter var Drottning Kristina. Hon är en av tre regerande drottningar av Sverige och var mer litterärt och kulturellt lagd än krigisk, hon valde tillslut att abdikera.

Lär dig mer om Drottning Kristina med historiepodden:

Drottning Kristina Del 1

I det första avsnittet om Sveriges stora drottning berättar vi om Sverige, föräldrarna, barndomen och hennes uppfostran. Den första av hennes många förvandlingar.

Drottning Kristina del 2

Kristina blir myndig och konkurrensen med rikskansler Oxenstierna om makten tilltar, under tiden planerar hon för sin abdikation. 

Gymnasielärarna Daniel Hermansson & Robin Olovsson brinner för rykande inaktuella händelser. Så bildades Historiepodden – ett magiskt gränsland där folkbildning & underhållning möts & bildar en sån där symbios som mellan träd och svampar… vadhetere… mykorrhiza! Just så, fast med historia då. Besök dem på Facebook.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.