Adolf Fredrik II

Adolf Fredrik II (1710-1771) är nog en av de kungar som svensken kan minst om, men alla har hört någon version av hur han dog. Nästan alla svenskar jag har visat målarboken för, har bläddrat och stoppat till vid hans sida, sedan utbrist “Oj, hade vi en kung som hette så?” eller “Så det var han som dog av semlor.”.

Adolf Fredrik II var kung i nästan 20 år, men han gjorde inte mycket intryck på historieböckerna, förutom hur han dog. Man glömmer inte direkt en kung som ryktats dö av att ha förätit sig på semlor. Vi har nog alla vid något tillfälle suttit och funderat om vi skulle kunna föräta oss på en godsak och exakt var den gränsen går.

Under sin regeringstid strävade Adolf Fredrik till att kungen skulle ha mer makt, vilket han inte hade mycket av. Större delen av hans tid vid makten kämpade han ett politiskt krig om makt från riksdagen. Det gick till och med så långt att han vägrade signera dokument, varav regeringen använde en stämpel som hans signatur istället.

Adolf Fredrik II var glad för mat och att säga att han dog av semlor (eller hetvägg som det hette på den tiden.) är att ta i, för han åt en otroligt stor måltid först, och avslutade med en semla. Då en semla var det sista han åt innan han mådde dåligt, fick en hjärtinfarkt, för att dö strax efter, har semlan fått stå ansvarig för hans död.

Läs mer om Adolf Fredrik II

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.