Svenska Ostindiska Companiet

Ordet “lillebrorskomplex” nämns ofta i samband med Göteborg. Underförstått gentemot Stockholm. Jag tror inte det stämmer. Jag tror snarare det handlar om ett “föredettingskomplex.”

Det är inte så mycket att Stockholm är huvudstad och större och allt det där.

Snarare att Stockholm seglat förbi vad gäller ekonomi och allmän viktighet.

För under ca 100 år var Göteborgs hamn en port mellan Sverige och resten av världen. Det var därifrån svensken reste till Amerika och andra ställen. Det var dit varor och människor anlände från Afrika, Asien, överallt. När Svenska Ostindiska Companiet startades 1731 var den svenska ekonomin körd i botten efter Det stora nordiska kriget.

Så det var i Göteborg tillväxten skapades. För en gångs skull. Och som Göteborgare tillåts man aldrig glömma det. Jag har tappat räkningen på många gånger jag varit i på skolutflykt i Ostindiska Huset på Norra Hamngatan och tittat på porslinsskärvor under min uppväxt.

Ostindiska Kompaniet lades ner 1813 efter fler års förluster.

Varvsindustrin blommade upp och försvann.

IFK Göteborg vann UEFAcupen 1982 (med Glenn Hysén, Glenn Strömberg och Glenn Schiller i laget. Gissa varför alla heter Glenn i Göteborg?). I skrivande stund slutade IFK Göteborg på elfte plats i allsvenskan.

Göteborgaren lever gärna i det förgångna.

Det är väl det som man gör när man “Tronar på minnen från fornstora dar”

Johan Wanloo är illustratör, serietecknare och författare. Senaste utgåvan är actionskräckkortromanen “Fitnesstjejer mot människoätande robotar” som finns utgiven som ljudbok i Storytel 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.