Carl Michael Bellman

Carl Michael Bellman (1740-1795) var en skald från Stockholm som är mest känd för Fredmans epistlar och Fredmans sånger. Hans verk har många återkommande karaktärer, bland annat den prostituerade Ulla Winblad. Många av hans melodier är fortfarande populära på olika sätt, även om folk inte alltid är medvetna om att det är Bellman som ligger bakom dem. Han var känd för att dricka mycket och ha skulder, men även för att kunna trollbinda en publik.

Han var omtyckt av Gustav III till en början och var hans hovskald, men tappade sakta gunst. När Gustav III dog, tappade han sin kungliga popularitet och fick åter ekonomiska problem. Han dog vid 55 års ålder efter att ha suttit inlåst för en obetald skuld och fått tuberkulos.

Han räknas som en svensk nationalskald och jämförs ibland med Shakespear.

Läs mer om Bellman

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.