Teaterkungen Gustav III

Gustav III (1746-1792) även känd som Teaterkungen, var kung av Sverige, men var väldigt intresserad av kultur. Han instiftade bl.a. Svenska Akademien, gjorde Sverige mer jämställt mellan stånden, tortyr förbjöds och en till viss del religionsfrihet instiftades, dock inskränkte han tryckfriheten samtidigt.

Många av de stora svenska kultursällskapen skapades under hans tid och med hans hjälp, svenska operan, kungliga teatern och kungliga baletten är några exempel. Han var även beskyddare till ett antal konstnärer och kulturpersoner, bl.a. Carl Michael Bellman.

Han blev med tiden mer och mer opopulär och tillslut bestämde sig en grupp att göra sig av med honom. Han blev förvarnad att han skulle bli attackerad, men valde ändå att gå på maskeraden han blivit varnad för.

Han blev skjuten på maskeraden av Jakob Johan Anckarström 1792 och dog av sina skador några veckor senare.

Konspirationen kring maskeradbalen 

Ett av de kändaste morden i Sveriges historia är på kungen Gustav III 1792. Händelsen är späckad av komponenter som tagna ur en roman. mystiska middagar i samhällets toppskikt förekommer, viskningar och förberedelser mellan målmedvetna konspiratörer och bara det att dådet utförs under en maskerad är ju hur pikant som helst. Lyckades attentatet egentligen och hur gick det för de inblandade? Allt detta handlar Historiepodden om i detta avsnitt.

Gymnasielärarna Daniel Hermansson & Robin Olovsson brinner för rykande inaktuella händelser. Så bildades Historiepodden – ett magiskt gränsland där folkbildning & underhållning möts & bildar en sån där symbios som mellan träd och svampar… vadhetere… mykorrhiza! Just så, fast med historia då. Besök dem på Facebook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.