Alfred Nobel

Världens rikaste vagabond.

Det är svårt för oss att förstå vilken gigant han verkligen var (och är).

Han var med och drev världens näst största oljebolag fram till Ryska revolutionen, han instiftade världens mest kända pris, han uppfann ett vapen som kunde döda och förstöra i en skala om vilken man dittils inte ens hade kunnat fantisera.

Allt detta gjorde han för ett och samma syfte, inte pengar, inte berömmelse, inte sin familj (han hade varken fru eller barn), inte gud, utan mänskligheten.

Alfred var rastlös och stannade sällan på samma ställe någon längre tid, han talade fem språk flytande och bodde i bl.a. Ryssland, Sverige Frankrike och Italien. Efter sin död ansåg vissa att Nobelpriset skulle delas ut i Frankrike men en fransk domstol fastslog att ”där en man har sina hästar där anser han själv att han har sitt hem”  vilket var på Björkborns herrgård utanför Karlskoga.

Alfred Nobel var en av de första profeterna inom den då nystartade religionen/ideologin humanism. Tanken att allt man gör i slutänden skall gynna mänskligheten och föra den framåt är något som lever vidare väldigt starkt i våra dagar.

Alfred Nobel var som Barack Obama, Bill Gates och Einstein kombinerad, innan det ens var coolt 😉

För Ludvig har det skandinaviska arvet en djupt personlig innebörd.

Uppvuxen i en villaförort till Stockholm och med maskiningenjör som yrke har han jobbat bl.a. i bilindustrin.

Den “kulturella” debuten kom 2015 med boken “Berättelsen om Varjisträsk” som skildrar järnvägens slutgiltiga erövring av Skandinaviens sista vildmark.

Idag ligger fokus på en Podcast, Children in Noizvillage drivs helt ideellt och är tänkt att fungera som en mötespunkt mellan tradition och innovation, saga och verklighet. 🙂

https://www.adlibris.com/se/bok/berattelsen-om-varjistrask-9789163783999

https://soundcloud.com/children-in-noizvillage

Källor:

Kenne Fant. Alfred Nobel: a biography. New York 1993.

Thomas Hellberg, Lars Magnus Jansson. Alfred Nobel. Stockholm 1983.

Staffan Tjerneld. Nobel: en biografi. Stockholm 1972.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.