Svensk-danska slagsmålen

Som skåning har jag växt upp med en tydlig bild av att Sverige och Danmark krigade mest hela tiden och ofta i Skåne. Detta gör sig evigt påmint över hela Skåne om man letar bland monument, folksägner, och ortsnamn. I Skåne finns det t.ex många monument, broar och annat uppkallat efter den i Skånsk folkmun kallade danska kungen, Kristian den gode, men i de svenska historieböckerna kallas han Kristian tyrann.

Det var krig mellan Sverige och Danmark i närmare 500 år, från Gustav Wasa upplöste Kalmarunionen genom att ta tronen i Sverige, till 1814 och i vissas vy är vi fortfarande inte helt vänner.

De svenskdanska krigen har allt man skulle vilja ha ett drama, vi har frihetskämpar (Snapphanar), vi har en kung som går med hela sin armé över vattnet som plötsligt blev is för att attackera motståndaren, städer som blir plundrade, legender om kvinnor som blir inmurade i källaren för att gömma den, sen bortglömda och så de blir spöken, och låt oss inte glömma slaget vid Lund 1676 där båda sidorna var så envisa att ca 70% av båda armérna gick under.

Än idag när de båda länderna möts på olika arenor, kan man skönja den gamla kämparglöden inte helt har försvunnit.

Läs mer om de svenskdanska krigen.

Slaget vid Lund

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.